mandag, januar 27, 2020

Sjællandske - dem med gasmaskerne - er åbne over for friskt blod

Indmarch i Heumensoord i 2017. Foto: Kamp Heumensoord.
Sjællandske - dem med gasmaskerne - er åbne over for friskt blod

Sjællandske Livregiments Soldaterforenings Nijmegenhold (SJLR) er åbne for at optage nye på holdet i år, under de rette forudsætninger. Læs om dette efter lidt betragtninger om enkeltgængerdeltagelse vs. hold. Dansk Nijmegenkontingent har nemlig i år lagt nogle ikke set før stramme krav for at deltage som inviduel.

Af Thorbjørn Hein

Søndag den 26. januar åbnede tilmeldingen til Nijmegenmarchen anno 2020. Inden to døgn var gået, var de 50 rådige pladser for enkeltgængere allerede afsat.

Man må håbe, at de fleste resterende af denne uddøende race finder sig et egnet hold i stedet for at blive væk eller gå civilt - det er jo egentlig rigtig hyggeligt at se dem i Heumensoord, selvom de ikke magter at gå på hold normalt*. Team 004 har fx vist vejen ved at tilmelde sig som hold de senere år, og så ellers gennemføre dagene på deres vanlige, særegne og berømte facon.
*) Indsæt blinke-glad-ansigt

Positive incitamenter?
Det sagt kan jeg godt forstå, at nogle føler, at det er blevet liiiige lovligt restriktivt for enkeltgængere; måske man kunne bruge andre incitamenter end "meget få pladser til enkeltgængere" for at lokke folk på hold?

En tanke kunne være at begrænse uddeling af delegationssouvenirs (i tidligere år har dette været en svedabsorberende T-shirt i grøn, en poncholiner i sløringsmønster mv.), så kun holdgængere får, men til gengæld give flere enkeltgængerpladser fri, hvis man hellere undværer grej for til gengæld at gå individuelt. Samtidig kunne holdgængerne få lidt dyrere grej.

Jeg ved det ikke. Det kunne være interessant på Marchgruppe DK at se en debat om andre incitamenter til at gå på hold. Måske endda positive. Nok om det; nu om SJLR's hold i 2020.

På tur med sjællænderne? Vi optager
På Sjællandske Livregiments Soldaterforenings Nijmegenhold tager vi potentielt nyt blod ind i år, hvis der er egnede emner derude.

Hvis du kunne overveje denne muntre ære, skal du kontakte holdføreren, SSG Michael Rosenbæk, alternativt nogen af os andre fra holdet, fx undertegnede, som kan guide dig videre: SJLR.nijmegen@degulestokke.dk.

Optag afhænger af personlig kemi og evnen til at holde et tempo på min. 6,0 km/t, mestendels 6,3 km/t og nogle gange i overkanten af 6,5 km/t. Vi prøver ikke at komme først til lejren som et mål i sig selv, men vi er oftest alligevel og trods læskende rasteophold netop blandt de første danske hold.

Vi er ret flinke og rummelige og højst moderat krænkende i vores adfærd. Vi har en masse traditioner, og hvis vi selv skal sige det, skaber disse faste indslag rammerne for ret meget en fest fra morgen til aften.

Er du ny?
De seneste år har SJLR haft en heldig hånd med at absorbere håndplukkede nijmegendebutanter på holdet. Kriterierne er at have holdånd, høj moral, viljen til at kunne, deltage i mindst én (2x40 km) kontrolmarch med os i foråret, have et åbent sind for holdets mangefacetterede kultur og selvfølgelig møde op med et minimum af træning og passende fart i stængerne. Du vil nok blive kaldt "pinky" nu og da, men vil sandsynligvis også få en ordentlig krammer, når du efter fire dage står med medaljen på. Ikke i mands minde har nogen gænger på SJLR fået lov at opgive at gennemføre.

Du behøver ikke have rødder i det beklageligvis lukkede regiment, så længe du hører under Forsvarsministeriet (Forsvaret, Beredskabet, Hjemmeværnet, de andre styrelser) og har et aktivt medarbejdernummer.

Er du erfaren?
Fuld åbenhed: Hvis du har gået Nijmegen som enkeltgænger de sidste 47 år, er det ikke nødvendigvis sådan, at SJLR's hold og du passer sammen. Forskellen på enkeltgænger og holdgænger er jo primært, at man underordner sig holdet og holdføreren snarere end egne impulser. Der er ikke noget, der hedder "jeg får ondt, hvis vi går langsommere/hurtigere end mit personlige idealtempo" eller "jeg vil holde en længere/kortere pause, end holdføreren dikterer" - og så videre. Du kunne også være erfaren holdgænger, men bare med en helt anden holdkultur, og så ville matchet med SJLR måske også være dårligt.

Hvis du er erfaren, ved du sikkert godt, hvad SJLR står for, men vi skal stadig se hinanden an ved at gå en tur med holdet i foråret. Hvis du realistisk kan se dig selv indgå i de beskrevne rammer, er du til gengæld særdeles velkommen til at tage kontakt som beskrevet ovenfor.

2019: Ankomst til sidste rast/medaljeområdet den fjerde dag. 4 af 13 (13.-manden var CYBA - se nedenfor) på holdet var debuttanter - som kom med de rette forudsætninger. Kombinationen var en fornøjelse for både de "gamle idioter" på holdet og pinkierne. Foto: Hung Van Plungklang Nguyen ©
SJLR har ikke nogen "cykelordonnans" (ORDO), der tager sig af gængernes vabler og alt muligt andet før, under og efter gåturene; det skal du være voksen nok til selv at klare eller ved makkerhjælp. Til gengæld har vi en "cyklende bartender" (CYBA), som nu mange år i streg har leveret drikkevarer og højt humør til holdet ude på ruten. Om kun et par år mere, siger forsigtigt optimistiske kilder, der står hinanden nær, vil CYBA også selvstændigt kunne finde vej fra rast til rast! Foto: Thorbjørn Hein fra civil march i 2015.

Ingen kommentarer: