fredag, september 14, 2007

Udvalgt litteratur om Afghanistan


En del af gemsigruppen har af naturlige årsager en markant interesse i alt, hvad der drejer som om Afghanistan. Der findes efterhånden rigtig meget litteratur om emnet. Premierløjtnantens research har resulteret i følgende anbefalede bogliste til den interesserede. Bøger, der findes i danske oversættelser er angivet med den danske titel først. Bøger på originalsprog anbefales anskaffet på http://www.amazon.co.uk/. Af toldmæssige årsager bør man ikke købe på http://www.amazon.com/, idet varer herfra sendes fra USA. Du bliver bonget af SKAT!

Læs om det, du med fordel kan læse, nedenfor!Tak til premierløjtnanterne Anne-Cathrine og Ann-Christina, til journalist og tidligere konstabel Søren Bjørndal samt til kaptajn Aanon, det norske forsvar, for deres hjælp til at udfærdige det nedenstående. Anbefalingerne står jeg selv inde for.

Hvis læsere af bloggen kender til andre relevante kilder, eller har en idé til tiltag lignende denne bogliste, bedes man maile mig på gemcee@gmail.com.

/Thorbjørn HeinOm Afghanistans historie og samfundsforhold
Ahmed Rashid (2000/2002): "Afghanistan og Taleban. Islam, olie og det nye store spil i Centralasien" (Taliban. Islam, oil and the New Great Game in Central Asia).
Dette er biblen om Afghanistans historie, samfundsforhold og Talibanbevægelsen. Meget oplysende, men også en smule tung at læse. Bogen findes på dansk, men er udsolgt og ikke genoptrykt. Hvis man ikke vil anskaffe den på originalsprog via amazon, kan den lånes på vores udmærkede folkebiblioteker.

Angelo Rasanayagam (2003): "Afghanistan: A Modern History".
Den første grundige gennemgang af landets historie i nyere tid. Giver et godt overblik.

Edgar O'Ballance (2002): "Afghan Wars: 1839 to the Present Day".
Afghanerne har været igennem krigens pinsler i 200 år, med diverse stormagter som spillere i et spil, hvor Afghanistan var brædtet. Endnu en oplysende historisk gennemgang.

Romaner, der giver indblik i, hvad den afghanske befolkning er gået igennem
Siba Shakib (2001/2007): "Gud kommer kun til Afghanistan for at græde" (Nach Afghanistan kommt Gott nur noch zum Weinen).
En kvindes autentiske beretning om sit liv, nedskrevet i romanagtig form af en pakistansk forfatter og dokumentarfilmskaber.

Khaled Hosseini (2003): "Drageløberen" (The Kite Runner).
En gribende og basalt spændende roman, der fortjent har gået sin sejrsgang over hele verden.

Khaled Hosseini (2007): "Under en strålende sol" (A Thousand Splendid Suns).
Samme type som Drageløberen, her med et særligt fokus på kvindens vilkår. Det er hårde sager at læse om.

Om Al Qaeda, terror, de konkrete militære aspekter af moderne krig i Afghanistan og situationen nu
Leo Docherty (2007): "Desert of Death: A Soldier's Journey from Iraq to Afghanistan".
Forfatteren er tidligere linjeofficer i det regiment, der er den britiske pendant til Den Kongelige Livgarde. Hans baggrund er både at være uddannet ved the Paras, som er en semieliteenhed, og at han har en sprogofficersagtig uddannelse. Han trådte ud af hæren med rang af kaptajn, da hans offentlige udtalelser om manglerne ved ISAF's indsats vakte stor skandale i Storbritannien. Bogen er et slags langt rejsebrev fra hans missioner i Irak og Afghanistan, med nogle ærlige og velreflekterede tanker omkring, hvad der burde gøres meget bedre i den stund, han skrev beretningen. Det var altså for skrap kost i 2006. Bogen er kort, udmærket skrevet og hurtigt læst.

Omar Nasiri (2006/2007): "I hellig krig" (Inside the Jihad: My life with Al Qaeda).
En agent for fransk og engelsk efterretningstjeneste havde kontakt med og levede med AQ, fra islamistiske celler i Belgien over træningslejre i Afghanistan til ekstremistiske moskeer i London. Et unikt indblik i vor fjendes opbygning og mentalitet.

Lester W. Grau (edt.) (1998): "The Bear Went Over the Mountain: Soviet Combat Tactics in Afghanistan".
Ifølge den hollandske generalmajor Ton van Loon , hvis benhårde, kontante foredrag om hans tid som Commander ISAF/South jeg overværede i Riga i 2007, er dette den bedste bog, der nogensinde skrevet om krigsførsel i Afghanistan. Kort sagt: Krigsførsel i Afghanistan er svær ...

Se også den ovenfor nævnte Ahmed Rashid (2000/2002): "Afghanistan og Taleban. Islam, olie og det nye store spil i Centralasien" om emnet under denne overskrift.

Ældre historie og militærhistorie
Jamea Atkinson (1842/2004): "Expedition into Afghanistan: a Personal Narrative During the Campaign of 1839 and 1840".
Beretning skrevet af en engelsk officer, der deltog i kampagnen. Første halvdel er om forberedelserne, anden halvdel er den overlegne hvide mands uforstående beskrivelse af "de vilde".

Richard Holmes (2002): "Redcoat: The British Soldier in the Age of Horse and Musket".
Har blandt andet afsnit om Storbritanniens (forfejlede) kampe i Afghanistan.

Linda Colley (2003): "Captives: Britain, Empire and the World 1600-1850".
Værk, jeg har stiftet bekendtskab med via mine engelskstudier. Side [tilgår, har ikke bogen her.-red.] beskriver oplevelser, som briter i afghansk fangenskab gjorde sig.

Om geografien
Rory Stewart (2005): "The Places in Between".
En rejsebeskrivelse af landet fra øst til vest. Man får styr på geografien, hvilket kan være en fordel, når man læser de andre bøger.

På nettet
International Crisis Group
Uafhængige artikler om situationen i landet, opdateres løbende: "The International Crisis Group (Crisis Group) is an independent, non-profit, non-governmental organisation, with over 130 staff members on five continents, working through field-based analysis and high-level advocacy to prevent and resolve deadly conflict."

Senlis Council
Flere uafhængige analyser af sikkerhedssituationen: "The extensive programme currently underway in Afghanistan focuses on global policy development in conjunction with field research to investigate the relationships between counter-narcotics, military, and development policies and their consequences on Afghanistan’s reconstruction efforts. Senlis Afghanistan has field offices in the Afghan cities of Lashkar Gah and Kandahar."


Wikipedia.org
Masser af nyttig viden, som man med en kildekritisk indgang kan blive meget klogere af. Søg fx på:
- "Taliban"
- "War in Afghanistan"
- "ISAF"
Den klassiske ...

ACBAR
Den overordnede organisation for koordinering af nødhjælp i Afghanistan.
Blandt andet FN-resolutionerne.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Tak for rosen. Det er dejligt at se, at anbefalingerne er blevet brugt.

Hvis du trænger lidt mere fra Siba Shakib, skal du endelig sige til. Jeg arbejdede sammen med hende i håb om at få udarbejdet en dokumentarfilm ISAFs arbejde i Afghanistan - jeg har stadig drejebogen derhjemme.

Ann-Christina

Hr. T.H. sagde ...

Du er som altid mega fremme i skoene, AC :-)

Det glæder jeg mig til at høre mere om. Ses i morgen.

Thorbjørn

Bemærk i øvrigt, at der er hele to kvindelige AC-premierløjtnanter i min omgangskreds. What, exactly, are the odds?!