Sider

lørdag, juli 15, 2017

CHV gør MAKONI-mønten bæringsberettiget - men ...

Nyhed i min samling:
MAKONI-medalje m. 2-tal (gennemført 2007, 2012)
I op til 15 år har et antal håbefulde MAKONI-veteraner brudt uniformsreglementet. Nu ser virkeligheden ud til at indhente drømmen om, at mindemønten skulle anerkendes som en officiel medalje. Der er dog et "men" ...

Tekst og foto af Thorbjørn Hein

For at fuldføre MAKONI, Marchen København til Nijmegen, har Hjemmeværnskommandoen i 2002, 2007, 2012 og 2016 uddelt en mindemønt til gængere og hjælpere; et nærbillede af en 2007-version af mønten, inkl. graveret bagside, kan ses her.

Bånd, hul og vupti
Det er ikke bare sådan lige at gennemføre en MAKONI, vil mange mene. Endnu mere anerkendelse vil være læx, tænkte driftige folk blandt de fuldførende og designede et krydsbånd, borede et hul i mønten, et, voila, så har man en medalje (i praksis lavet af Jydsk Emblemfabrik). Man gik samtidig i gang med at arbejde for, at denne souvenir skulle godkendes til at bæres på dansk uniform. Det lykkedes ikke.

Fortsættes nedenfor.
Jeg kender ikke detaljerne om, hvor det sandede til, men på et vist niveau har nogen sagt "nej!" eller syltet sagen; MAKONI-"medaljen" blev aldrig bæringsberettiget. Et mindretal af de fuldførende har gået med båndet alligevel. Trodsigt? Håbefuldt, fordi reglerne en dag måske ville ændre sig? Noget tredje? Sikkert en blanding, og ureglementeret uanset hvad, det kommer vi ikke uden om. Vist er det imidlertid, at der er nyt på denne front.

Må bæres én uge om året
MAKONI-holdet fra sidste år hørte om det til deres reunion: CHV (chefen for Hjemmeværnet), generalmajor Finn Winkler,  havde mundtligt meddelt MAKONI-marchledelsen, at der ville være bæringstilladelse. Rygterne gik hurtigt om dette, og i hvert fald uden for kredsen MAKONI 2016 var trækronerne på vej mod himlene. Der kom de dog ikke helt op, træerne. For at gøre en lang historie kort har CHV besluttet, at MAKONI-medaljen må bæres af uniformeret dansk personel - men kun i forbindelse med deltagelse i Nijmegenmarchen som en del af Dansk Nijmegenkontingent.

MAKONI-"sild" på gæstevisit i NØ hjørne af spændet.
Monteret her til aften. Klar til Nijmegen (og kun der).
Med andre ord er bæringsretten en lokalbestemmelse for Dansk Nijmegenkontingent. Kontingentet opstilles af Hjemmeværnet, men har alle uniformerede deltagere under dets kommando, inkl. de fra hær, søværn, flyvevåben, beredskab etc.

Pragmatisk løsning
Personligt synes jeres blogredaktør, det er en rigtig fin og pragmatisk løsning, Hjemmeværnet er kommet frem til. Nu, hvor det er reglementeret, har jeg investeret i både MAKONI-"sild" (ordensspænde) og -krydsbånd; begge dele separate fra mine eksisterende samlinger, da jeg dagligt bærer ordensspænde og nu og da har medaljer på i løbet af et år. Altså tidspunkter, hvor jeg ikke er til Nijmegenmarch.

Så kan man jo blot spagfærdigt håbe, at alle pyntesyge MAKONI-alumner husker og respekterer, at nu har vi endelig fået lov - men de voksne har stillet et krav, og det er, at vi lægger legetøjet væk resten af året.

Den er god nok
"Men har du det på skrift, Hein?!" Ja, det har jeg faktisk, i en e-mail sendt til mig fra Hjemmeværnets Chefsergent i denne uge. Det er hensigten, at tilladelsen fremadrettet skrives permanent ind i de relevante bestemmelser, blev jeg meddelt.

Redigering oktober 2019: Via den sædvanlige portal til "koncernens" uniformsbestemmelser kan man tilgå Uniformsbestemmelser for Hjemmeværnet, hvor følgende ses:



Ingen kommentarer:

Send en kommentar