tirsdag, maj 28, 2013

Medaljeproducent fyrer deprimeret ansat

Stinker. En medarbejder, der forlod sit hjem i nedtrykt sindstilstand, og i flere dage var forsvundet uden livsvigtig medicin, blev øjeblikkeligt fyret, da han havde opsøgt psykiatrisk afdeling og akut blev indlagt.

Fyringsbrevet (foto: fra Ekstra Bladet)
Medaljeproducent fyrer deprimeret ansat

af Thorbjørn Hein

Jydsk Emblemfabrik (JEF) producerer medaljer og tilhørende bånd til det danske forsvar som sådan, og sælger også bånd og medaljer til rigtigt mange soldater som privatpersoner. Det ved jeg af personlig erfaring, og har selv brugt JEF, indtil den dag, jeg fik bæringstilladelse til en litauisk medalje, som de ikke har båndet til. Jeg har ikke haft noget at udsætte på deres service. På grund af JEF's personalepleje må jeg nu imidlertid stille mig tvivlsom over for at handle med virksomheden fremover.

Forsvarets Medalje for Sårede i Tjeneste
Tildeles også PTSD-ramte.
Deprimeret ansat fyret
Ekstra Bladet beskriver den 27. maj en sag, som jeg ikke kan mene, er andet end en rigtig stinker. En ledende medarbejder hos JEF forsvandt i sidste uge fra sin familie, efter at han om aftenen havde forladt hjemmet i "nedtrykt sindstilstand". Medarbejderen, LK-J, var i flere dage efterlyst, og hans pårørende frygtede for hans liv, idet han ikke havde sin insulinmedicin med sig. LK-J's hustru orienterede den følgende formiddag JEF om den bekymrende situation. Administrerende direktør for JEF, Stig Hellstern, var i de næste dage konstant i telefonisk kontakt med familien, til et punkt, hvor det belastede den forståeligt allerede oprevne hustru hele tiden at besvare de mange opkald. Efter tre dage dukkede LK-J op på Regionshospital Horsens og blev indlagt på psykiatrisk afdeling. Umiddelbart efter modtog hans hustru anbefalet brev om, at LK-J var fyret med øjeblikkeligt varsel, fordi han var "udeblevet fra sit arbejde uden gyldig grund".

Depression som sygdom?
Hvis man som overtegnede har haft depression inde på livet i sin omgangskreds, ved man, at det er en meget alvorlig, klinisk tilstand. Det er en sygdom. Formuleringen "udeblevet fra sit arbejde uden gyldig grund" tyder ikke på, at JEF anerkender dette medicinske faktum. Det er i den forbindelse sort ironi, at JEF's storkunde, Forsvaret, for tre år siden begyndte at uddele medaljer til de, der er blevet ramt af PTSD efter udsendelse. Om LK-J er veteran, ved jeg ikke, men sagen her kunne snildt have handlet om en tidligere soldat.

To sider af en sag
Direktør for JEF, Stig Hellstern (foto: fra Ekstra Bladet)
Ekstra Bladet forpasser generelt ikke chancen for at piske en følelsesladet stemning op, og der er altid to sider af en sag. JEF har imidlertid fået chancen for at forklare sig, og direktør Stig Hellstern har efter avisens historie forsøgt sig med en uddybende pressemeddelelse. Uden at gå i detaljer her - dem kan man læse på Ekstra Bladets hjemmeside - vurderer jeg, at JEF har en rigtigt dårlig sag. Sætningen "udeblevet fra sit arbejde uden gyldig grund" står tilbage, sort på hvidt.

"Danmarks mest attraktive arbejdsplads"
JEF skriver om sig selv:

Vi ønsker at skabe Danmarks bedste og mest attraktive arbejdsplads med den bedste sammensætning af engagerede og dygtige medarbejdere. Vi stiller store krav til vores medarbejdere men omvendt bestræber vi os også på at være gode ved vores medarbedere i anerkendelse af, at vores vigtigste aktiv er vores medarbejdere.

Jeg synes, ordene harmonerer dårligt med, hvordan JEF handler i praksis.

Mørch
Alternativ til Jydsk Emblemfabrik: Mørch
Bjørnebandens blog er 100% ikke-kommerciel, så uden dårlig samvittighed vil jeg hermed tillade mig at komme med en henvisning til, hvor man kan gå hen, hvis man ikke ønsker at handle hos Jydsk Emblemfabrik, indtil de eventuelt får rettet op på denne fadæse: Mørch i København, selvom hans priser er højere end JEF's. Det vil jeg give tre grunde til:

  • Mørch har ikke til mit kendskab fyret nogen medarbejdere for at blive deprimerede
  • Mørch bygger ordensspænderne (sildesalaten) korrekt, nemlig i trapper, hvorimod JEF bygger pyramider
  • Mørch kan finde ud af at genbruge dine medaljebånd, når du får en ny medalje, hvilket JEF ikke gør, så hos Mørch sparer man mange penge, når der kommer mere bæringsberettiget bling til samlingen
Derudover yder han selvfølgelig rettidig service - uden at jeg beskylder JEF for ikke at have gjort dette.

Opdatering 28. maj: Jydsk Emblemfabriks reaktion på en del negative indlæg, herunder et fra mig, på deres facebookvæg: at slette dem. God idé kommunikationsmæssigt? Jeg tvivler!

Endnu en opdatering i dag: Debatten raser under et tilfældigt foto på JEF's væg, idet man stadig kan kommentere billeder. Jeg er ikke tilhænger af at svine "offeret", i dette tilfælde JEF, til under online shitstorms. Man bør tilstræbe sober kritik. Der er nogle kommentarer, der efter min smag er for grove. Til gengæld er det mig sørgeligt at se, hvordan de, der kommer JEF til undsætning, tilsyneladende ingen forståelse har for, hvor alvorlig depression kan være. Når medarbejderen har flakket rundt uden livsvigtig medicin, og når han stadig er indlagt på psykiatrisk afdeling, er det for mig et klart tegn på, at manden har været så langt ude i tovene, at det er håbløst at fable om, at han lige skulle have givet et kald til arbejdsgiveren. Det er grimt at se. Tråden findes her.

Links
Ekstra Bladets oprindelige historie
Opfølger om, at JEF har slettet alle kritiske indlæg på Facebook
Jydsk Emblemfabrik på Facebook, hvor en "shitstorm" er under opsejling
Tråden, hvor der med stærkt varierende lødighed diskuteres p.t.
Shitstorm
Jydsk Emblemfabrik
Mørch

Læs med fremover
Hvis du har brudt dig om det, du lige har læst, opfordrer jeg til at følge os på Facebook og at føje bloggen til favoriter på NetworkedBlogs. I højre kolonne finder du et facebook-ikon, der fører dig til "Bjørnebandens side på FB-book". Nedenunder finder du "NetworkedBlogs", hvor du kan trykke "Follow this blog". Tak for støtten.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

godt sagt! /nikolaj

Hr. T.H. sagde ...

Tak for dét, Nikolaj.

Mayntzhusen sagde ...

Du skriver jo lige det vi alle vil ytre :)
nogen af kommentarerne på JEF's FB-side er fanget af Ekstrabladet:
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1991497.ece

Det viser sig at de ikke har slettet alle indlæg, men skjult "Andres opslag på siden", samt lukket for at man kan anbefale dem og skrive indlæg på siden; mit indlæg eksisterer endnu:
http://www.facebook.com/JydskEmblemFabrik/posts/10200782493341379?ref=notif&notif_t=like

Dog har de ikke (endnu) lukket af for man kan besvare deres egne indlæg, hvilket kan ses, da debatten fortsætter der nu :)

/Frank

Hr. T.H. sagde ...

Frank: Er du sikker? Dit link virker ikke p.t., i hvert fald.

Under alle omstændigheder, ja, debatten kører videre under et random billede. I hvert fald to af profilerne mistænker jeg for at være fake; sjovt nok nogen, der forsvarer JEF. Her kl. 1930-ish er tosserne fra Nationen da også ankommet med grimt, grimt sprog. Standard internet.

Tak for din kommentar her. Jeg bestræber i øvrigt også at skrive om Søværnet her på bloggen :-) Artiklerne kan findes under mærkatet "Søværnet" (ta-daa :-) )

mvh

Thorbjørn

Anonym sagde ...

Et hurtigt lille fif til at lægge ekstra pres på JEF.

På følgende hjemmeside kan man give firmaet karakter.

http://www.trustpilot.dk/review/www.jef.dk

Karakteren skal være relateret til et køb. Jeg kan forstå at der er en del der læser bloggen her, som har købt noget hos JEF.

Det man kan slå på i en anmeldelse af firmaet er, at man har handlet med dem, på baggrund af deres code of conduct og CSR-profil. Denne COC og CSR profil er man kommet meget i tvivl om efter den omtalte sag.

Anonym sagde ...

JEF er i forvejen et "grimt" firma - de tager eks. 59 kr. for, at sende 1 korsbånd i en brevkuvert.

Hr. T.H. sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Hr. T.H. sagde ...

Meget er blevet sagt om JEF, men jeg havde ikke noget at udsætte på hverken service eller priser, da jeg stadig handlede med dem. Selv med de 59 kr. i fragt vil du næppe kunne finde tilsvarende produkt billigere et andet sted samlet set. Hvis du gør, vil jeg gør, vil jeg i hvert fald gerne høre om det :-)